Kestävyys kuuluu koko hallitukselle – ei vain ”kestävyystyypille”

Yritykset puhuvat mielellään vastuullisuudesta, mutta sanana ”vastuullisuus” on kovin liukas ja huonosti määritelty. Harva kuitenkaan vastuuttomaksi itseään ilmoittaa. Onko vastuullinen toiminta sitä, että toimitaan sääntöjen mukaan? Vai muotoileeko vastuullisuus ajatuksena yrityksen strategiaa ja tulevaisuutta?

Kestävyys on vastuullisuutta parempi termi

Kestävyydelle on monta määritelmää, mutta liiketoiminnassa se tarkoittaa käytännössä sitä, että liiketoiminta sopii tulevaisuuden sosiaaliseen ympäristöön ja luonnonympäristöön. Mittari on selkeä: toimisiko tämä liiketoiminta tulevaisuuden toimintaympäristössä? Ratkaiseeko liiketoiminta jonkin tulevaisuuden ongelman?

Kestävyys pitää nähdä avaimena niin liiketoiminnan mahdollisuuksiin kuin siihen kohdistuviin uhkiinkin.

Omistajien, hallituksen ja johdon muodostamassa ketjussa merkittävä eri toimijoiden välinen ero on aikaskaalassa. Hallituksen fokuksen pitää olla pidemmällä tulevaisuudessa kuin toimivalla johdolla, ja ideaalitapauksessa omistaja ajattelee vielä pitkäjänteisemmin. Toki hallituksella on oma valvova merkityksensä myös kestävyysasioissa, mutta jos kestävyysajattelu kohdistuu riskien välttämiseen, mahdollisuudet jäävät hyödyntämättä.

Koko hallituksella pitää olla ymmärrys kestävästä liiketoiminnasta

Koska liiketoiminnan kestävyys on kriittinen tekijä yrityksen tulevaisuuden kannalta, se kuuluu ilman muuta hallituksen pöydälle. Hallituksen pitää osata itse ajatella kestävyyttä, ja hallituksen pitää yhdessä johdon kanssa saattaa kestävyys osaksi strategiaa.

Kestävyysajattelu voi helposti ajautua sivuraiteille, jos hallituksen kokoonpanoa mietittäessä todetaan, että hallitukseen tarvitaan ”kestävyystyyppi”. Ajatus on lopulta yhtä huono kuin ”rahatyypin” ottaminen hallitukseen. Kyse on ajattelutavasta, kaikilla pitää olla ymmärrys ja tahtotila tulevaisuuden rakentamiseen, vaikka yksityiskohdissa asiantuntemusta voidaan etsiä muualta.

Selkeät linjaukset auttavat hallitustyössä

Hallitus nauttii luksusta siinä, että se ei ole liian syvällä liiketoiminnan yksityiskohdissa. Tällöin hallitus voi auttaa johtoa löytämään oikeat painopistealueet kestävyydessäkin. Mikään yritys ei ole täydellinen, eikä mikään yritys paranna maailmaa kaikessa mahdollisessa. Jos olennaisiksi kestävyysaiheiksi nousee kymmenen erilaista aihepiiriä, yritys ei todennäköisesti onnistu olemaan erinomainen yhdessäkään niistä. Tässäkin strategian tekeminen on paljolti sen valitsemista, mitä ei tehdä.

Hallituksella on myös oikeus vaatia omistajalta selkeää linjausta. Suurempi etunoja kestävyysaiheissa yleensä tarkoittaa uhrauksia tänään ja huomenna, jotta ylihuominen olisi parempi. Jos tähän liittyvistä kompromisseista ei ole yhteisymmärrystä koko omistaja–hallitus–johto -ketjussa, eri toimijoiden voi olla kovin vaikea ymmärtää toisten tekemiä valintoja.

Kestävyys ei ole sen vaikeampi asia kuin muutkaan toimintaympäristöön liittyvät seikat. Ilmastonmuutosta tai väestökehitystä on paljon helpompi ennustaa kuin vaikkapa Yhdysvaltojen kauppapolitiikkaa. Tärkeintä on kuitenkin ymmärtää, että kestävyysajattelun laiminlyövä yritys voi vahingossa päätyä umpikujaan, kun sen toiminta ei enää olekaan sopusoinnussa ympäröivän maailman kanssa.

Blogin kirjoittaja: Ville Voipio, hallituksen jäsen, Auroora Yhtiöt


IR Partners järjesti maaliskuun lopulla AfterWork -tilaisuuden liittyen ajankohtaisiin yritysvastuuseen ja kestävyyteen liittyviin aihepiireihin. Yhteistyössä Nordic Listed Leadersin ja Hannes Snellmanin kanssa järjestetty tilaisuus kokosi yhteen hyvän joukon aiheesta kiinnostuneita osallistujia ja huikeita puhujia. Lämmin kiitos kaikille tilaisuuteen osallistuneille ja erityiskiitos puhujille! 

Tässä blogisarjassa nostamme esiin tilaisuuden kiinnostavimpia näkökulmia eri puhujien toimesta. Blogisarjan käynnistää IR Partnersin johtava vastuullisuusasiantuntija Vilma Kesänen, joka valottaa kirjoituksessaan tuoreita havaintoja liittyen ensimmäisiin Euroopan kestävyysraportointidirektiivin mukaisiin raportteihin. Hannes Snellmanin vastuullisuusasiantuntija Riikka Kuha jatkaa aiheesta keskittyen ajankohtaiseen regulaatioon. Aurooran hallituksen jäsen Ville Voipio valottaa aihetta hallituksen jäsenen näkökulmasta. Lopuksi Nasdaqin johtaja Minna Korpi kertoo kuinka Nasdaq voi tukea yhtiöitä niiden kestävyyskysymyksissä. 


Lukuiloa blogisarjamme parissa! 

Siirry takaisin sivun alkuun