Kestävyysraportit – kohtahan niitä lukevat kaikki 

Vastuullisuusraportointi on jokakeväinen ponnistus. Työn mielekkyyttä ja strategista merkitystä lisää se, että vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyvät asiat ovat integroituneet aiempaa kiinteämmin osaksi liiketoiminnan kehittämistä. Raportoinnilla vastuullisen toiminnan merkitys tuodaan yhä näkyvämmäksi ja mitattavammaksi. Kaiken vastuullisuustyön perimmäisenä tarkoituksena onkin sitoutua viemään maailma kohti parempaa tulevaisuutta. 

Vastuullisuusviestintäveteraanejakin hengästyttää aika ajoin akronyymihumppa ja pykäläviidakko, mutta onneksi raportoitavat asiat sellaisenaan eivät ole ydinfysiikkaa. Hyvä niin, sillä CSRD – se akronyymeistä tutuin – kolkuttaa jo useamman yrityksen ovea. Jos yrityksenne ei vielä kerro kattavasti vastuullisuudesta, kannattaa uhrata hetki muutamalle kysymykselle.

  1. Miten yrityksenne vaikuttaa toimintaympäristöönsä? Entä miten toimintaympäristö vaikuttaa yritykseenne?
  2. Mitkä ovat olennaiset kestävyysriskit ja mahdollisuudet nyt, entä tulevaisuudessa? 
  3. Onko kestävyystekijöille tavoitteita, joita mitataan? Ovatko tavoitteet ajan tasalla?
  4. Onko vastuullisuus ja raportointi yrityksessänne vastuutettu? 
  5. Onko vastuullisuus jo ylimmän johdon agendalla? 

Vuodesta 2024 kestävyysraportointi, CSRD, koskee nykyistä useampaa yritystä ja jatkossa myös pienempiä yrityksiä. Paniikkiin ei kuitenkaan ole aihetta. Hyvin johdetut yritykset kyllä hanskaavat homman. Kun asiat myös hoidetaan mallikkaasti eli huolehditaan työntekijöistä, sidosryhmistä, ympäristöstä ja hyvästä hallinnosta, niin ollaan jo pitkällä. 

Pieni huomautus kestävyysraportointiin liittyen: jos et ole kuullutkaan CSRD:stä, niin googlaaminen kannattaa aloittaa tänään. Enää ei nimittäin riitä, että toimii vastuullisesti. Omista vastuullisuusteoista ja -tavoitteista pitää myös löytyä dataa ja niistä pitää kertoa. 

Jos vastuullisuusviestinnän ja raportoinnin aloittaminen tuntuu haastavalta tai haluat kehittää yrityksesi vastuullisuusviestintää, ota meihin yhteyttä. Me teemme monimutkaisesta hieman yksinkertaisempaa. Ja aina on hyvä muistaa sekin, että parempi ottaa pieni askel eteen kuin taaksepäin. Valmistautuminen on hyvä aloittaa nyt.

Siirry takaisin sivun alkuun