Kokemuksia ja vertaistukea CSRD-raportointiin liittyen – tutustu tutkimustuloksiin
Viestintätoimisto IR Partners ja ympäristökonsulttitoimisto UseLess Company teettivät marras-joulukuussa 2024 tutkimuksen, jossa selvitettiin, miten suomalaiset yrityspäättäjät kokevat Euroopan kestävyysraportointidirektiivi CSRD:n mukaisen kaksoisolennaisuusarvioinnin ja kestävyysraportointiprosessin. Tutkimukseen osallistui yhteensä 75 päättäjää eri toimialoilta. Vastaajien joukossa oli talous-, vastuullisuus-, ja toimitusjohtajia, joiden vastuualueisiin kestävyysraportointi kuuluu.
Tutkimus kattoi yrityksiä, joissa kaksoisolennaisuuden arviointi tai CSRD:n mukainen raportointiprosessi oli jo käynnistetty. Vastaajista noin puolet edusti yrityksiä, joita raportointivelvoite koskee vuodesta 2025 alkaen.
Tiedonkeruu toteutettiin puhelinhaastatteluina tutkimusyhtiö Iro Researchin toimesta.
Tutkimuksen tuloksista järjestettiin webinaari, jossa puhujina olivat Hanne Mäkelä IR Partnersista, Mervi Teerikangas UseLess Companysta, Tapio Nelimarkka Relais Groupista sekä Jutta Valkeinen Louneasta.
Keskeisiä tutkimustuloksia ja tärkeitä havaintoja:
- CSRD-direktiivin mukaiset velvoitteet koetaan haastaviksi: 37 % vastaajista ilmoitti kokonaisuuden olevan heille epäselvä ja ainakin osittain vaikeatulkintainen.
- Kaksoisolennaisuusprosessi vie aikaa ja on koko prosessin selkäranka. Siihen kannattaa varata vähintään 3–4 kuukautta.
- Arvoketjun päästöjen laskeminen ja biodiversiteettivaikutusten mallintaminen nousivat esiin haasteellisimpina ympäristöteemoina. 29 % vastaajista piti biodiversiteettiraportointia erityisen haasteellisena.
- Strategiset vaikutukset: Tutkimuksen mukaan jo 37 % yrityksistä on tehnyt liiketoimintamuutoksia CSRD-prosessin myötä. Toiminnan muuttaminen ympäristömyönteisemmäksi ja prosessien kehittäminen nousivat toimenpiteiden kärkeen.
Webinaarin puhujien tärkeimmät vinkit CSRD-raportointiin ja kaksoisolennaisuusprosessiin:
- Tapio Nelimarkka Relais Groupista painotti huolellisen kaksoisolennaisuusarvioinnin merkitystä: ”Jos kaksoisolennaisuusprosessi tehdään hyvin, datan keruu ja tavoiteasetanta helpottuvat. Huolellinen ja hyvä olennaisuusarviointi on koko raportointivaatimuksen perusta.”
- Mervi Teerikangas UseLess Companysta rohkaisi yrityksiä aloittamaan päästöraportoinnin rohkeasti: ”Kannattaa keskittyä olennaiseen ja tarkentaa laskentaa opitun perusteella. Ei pidä piiloutua sen taakse, ettei kaikkia lukuja välttämättä vielä ole käytettävissä.”
- Jutta Valkeinen Louneasta muistutti, että CSRD vaatii koko organisaation osallistumista: ”Johdon agendalle vieminen vaatii toistamista ja sitoutumista.”
- Hanne Mäkelä IR Partnersilta summasi: ”Prosessi on tiimityötä ja ennen kaikkea strategista työtä. Kaiken ei tarvitse olla valmista ensimmäisenä vuonna – kyseessä on maratoni, ei sprintti.”
Tuntuuko, että olet yksin CSRD-haasteiden kanssa? Kiinnostaako liittyminen CSRD-vertaisverkostoon? Ilmoita kiinnostuksesi sähköpostitse hanne.makela@irpartners.fi