
Nasdaqin vihreä merkintä vastuullisuutta ja kestävää liiketoimintaa korostaville yhtiöille
Pörssin tehtävä yhteiskunnassamme on säilynyt samana yli 113 vuoden ajan taloudellisen kasvun mahdollistajana. Pörssin kautta yhtiöt voivat kerätä oman pääoman ehtoista pääomaa kasvunsa rahoittamiseen ja sijoittajat voivat löytää hyviä sijoituskohteita.
Nasdaq Helsingin emoyhtiöstä Nasdaq-konsernista on muodostunut vuosien varrella johtava globaalisti toimiva teknologiayhtiö, joka palvelee yritysasiakkaita, varainhoitoyrityksiä, pankkeja, välittäjiä ja pörssejä niiden toimiessa kansainvälisillä pääomamarkkinoilla ja laajemman rahoitusjärjestelmän parissa. Nasdaqilla on ainutlaatuinen asema sijoittajien, yritysten ja teknologian keskiössä. Monipuolisten palveluiden joukosta Nasdaqilta löytyy myös laaja valikoima työkaluja yhtiöille kestävyysraportointiin liittyen. Nämä palvelut kattavat koko ketjun aina kestävyysraportointitarpeen arvioinnista, neuvontaan, tiedonkeruuseen, mittaukseen ja raportointiin.
Vihreä merkintä kertoo kestävästä sijoituskohteesta
Nasdaq haluaa tukea yhtiöitä myös vastuullisuuteen liittyvässä sijoittajanäkyvyydessä. Yksi palveluista on Nasdaq Green Equity Designation, vihreä merkintä, joka tuotiin markkinoille noin viisi vuotta sitten Nasdaqin pohjoismaisilla markkinoilla. Se on vapaaehtoinen yhtiön osakkeelle lisänäkyvyyttä tuova merkintä, jota yhtiöt voivat hakea korostaakseen vihreää liiketoimintaansa. Nasdaq Green Equity Designation -merkinnän avulla yhtiöt voivat erottautua kestäviä sijoituskohteita etsivien sijoittajien silmissä. Tieto vihreästä merkinnästä kulkee kaupankäyntifeedissä, jolloin sijoittajien on helppo huomata kestävät sijoituskohteet. Vihreä merkintä lisää yhtiöiden näkyvyyttä, ja kolmannen osapuolen tekemä arviointi auttaa todentamaan, että liiketoiminta on kestävää. Sitä kautta Nasdaqin Vihreä merkintä voi näin ollen helpottaa vastuullisesti toimivien yhtiöiden pääomanhankintaa ja rahoitusta.
Ajatus Green Designation -merkinnästä heräsi siitä, kun ruotsalainen kiinteistösijoitusyhtiö K2A alkoi kutsua osakettaan vihreäksi osakkeeksi. Tuolloin huomattiin, että vihreällä osakkeella olisi hyvä olla viitekehys ja yhdessä sovitut kriteerit. Yhteistyössä norjalaisen Ciceron, nykyisin SP Global, ja muiden keskeisten osapuolten kanssa muotoiltiin Nasdaqin vihreän osakkeen periaatteet. K2A sai ensimmäisten yhtiöiden joukossa Nasdaqin vihreän merkinnän.
Nasdaq Green Equity Designation -kriteerit
- Vähintään 50 % liikevaihdosta muodostuu vihreiksi katsotuista liiketoiminnoista
- Fossiilisten polttoaineiden toiminnasta saadun liikevaihdon osuus tulee olla alle 5 % yhtiön liikevaihdosta
- Yli 50 % investoinneista on kohdistettava vihreiksi katsottaviin toimintoihin
- Yhtiön on annettava tietoa olennaisista ympäristötavoitteistaan ja mittareistaan kuten SBTi-tavoitteistaan tai Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteistaan
- Yhtiön on kerrottava EU:n kestävän toiminnan taksonomian mukaisuudesta ja otettava huomioon vähimmäistason suojatoimet (Minimum Safeguards) sekä ei merkittävää haittaa (Do No Significant Harm) -periaate
- 50 % liikevaihtoraja ei koske yhtiöitä, joilla ei ole vielä liikevaihtoa
Kriteerit Green Equity Transition Designationille
Yhtiöt, jotka ovat vasta tekemässä vihreää siirtymää, voivat hakea Green Equity Transition Designation -merkintää. Tämän kriteerit ovat hiukan joustavammat kuin Green Equity -merkinnän:
- Ei alarajaa liikevaihdolle, mutta yhtiön pitää olla läpinäkyvä liiketoimintansa kestävyydestä
- Fossiilisten polttoaineiden toiminnasta saadun liikevaihdon osuus tulee olla alle 50 %
- Yli 50 % investoinneista tulee olla suunnattu vihreisiin liiketoimintoihin
Olennaista molemmissa merkinnöissä on se, että Nasdaq ei tee yhtiöiden arviointia itse vaan ulkopuolinen taho tekee puolueettoman arvioinnin yhtiön vihreän liiketoiminnan tasosta. Tällä hetkellä arviointeja tekee SP Global.
Green Equity -yhtiöt
Ruotsalaiset kiinteistösijoitusyhtiöt ovat olleet edelläkävijöitä vihreässä rahoituksessa, ja tällä hetkellä suurin osa merkinnän saaneista yhtiöistä onkin kiinteistösijoitusyhtiöitä. Suomalaisista yhtiöistä tällä hetkellä Green Equity -merkintä on Kempowerilla, Lamorilla sekä Solar Foodsilla.
Milloin hakea merkintää?
Yhtiö voi hakea merkintää voi hakea milloin vain kriteereiden täyttyessä. Luonteva ajankohta hakemukselle on esimerkiksi ennen listautumisantia tai muuta rahoituskierrosta tai tilanteessa, jolloin yhtiö muuten tarvitsee erityisesti lisää näkyvyyttä. Myös listaamattomat yritykset voivat hakea vihreää merkintää ja käyttää siihen liittyvää Nasdaqin tarjoamaa näkyvyyttä ennen mahdollista listautumistaan.
WFE Green Equity Principles
Vuonna 2023 myös pörssien kattojärjestö World Federation of Exchanges lanseerasi Green Equity -periaatteet, joiden avulla pörssit voivat luoda omia vihreitä merkintöjään. Nasdaq oli tiiviisti mukana viitekehyksen luomisessa ja Nasdaqin oma merkintä onkin linjassa WFE:n periaatteiden kanssa. Vihreä merkintä todentaa, että yritykset tekevät oman osansa vähähiilisen, ilmastokestävän tulevaisuuden eteen.
IR Partners järjesti maaliskuun lopulla AfterWork -tilaisuuden liittyen ajankohtaisiin yritysvastuuseen ja kestävyyteen liittyviin aihepiireihin. Yhteistyössä Nordic Listed Leadersin ja Hannes Snellmanin kanssa järjestetty tilaisuus kokosi yhteen hyvän joukon aiheesta kiinnostuneita osallistujia ja huikeita puhujia. Lämmin kiitos kaikille tilaisuuteen osallistuneille ja erityiskiitos puhujille!
Tässä blogisarjassa nostamme esiin tilaisuuden kiinnostavimpia näkökulmia eri puhujien toimesta. Blogisarjan käynnistää IR Partnersin johtava vastuullisuusasiantuntija Vilma Kesänen, joka valottaa kirjoituksessaan tuoreita havaintoja liittyen ensimmäisiin Euroopan kestävyysraportointidirektiivin mukaisiin raportteihin. Hannes Snellmanin vastuullisuusasiantuntija Riikka Kuha jatkaa aiheesta keskittyen ajankohtaiseen regulaatioon. Aurooran hallituksen jäsen Ville Voipio valottaa aihetta hallituksen jäsenen näkökulmasta. Lopuksi Nasdaqin johtaja Minna Korpi kertoo kuinka Nasdaq voi tukea yhtiöitä niiden kestävyyskysymyksissä.
Lukuiloa blogisarjamme parissa!