Viestitkö siitä, mihin olet menossa – vai mihin olet jäänyt?

Kasvu ja uudistuminen eivät tapahdu sattumalta. Ne vaativat kirkasta suuntaa ja uskallusta kurkottaa korkealle. Suunta yksin ei kuitenkaan riitä, ellei sitä sanoiteta vaikuttavasti ja tehdä näkyväksi.

Liian usein viestintä jää irralliseksi tekemiseksi, vaikka liiketoimintastrategia olisi kunnianhimoinen ja kirkas. Syntyy katkos: viestintä puhuu menneestä, kun strategia pyrkii tulevaan ja luomaan uutta. Yrityksen ulospäin näkyvä tarina ei seuraa – saati luo – uutta suuntaa, vaan jää kiinni tuttuihin taisteluihin.

Siksi yksi tärkeimmistä kysymyksistä, jonka viestintäjohtaja voi esittää, on:

Onko viestintämme aidosti linjassa sen kanssa, minne olemme matkalla?

Viestinnän pitää kulkea rinnalla ja ajoittain myös edellä

Viestinnän on oltava tiiviisti sidoksissa liiketoimintastrategiaan, mutta se ei voi jäädä vain seuraamaan annettuja askelmerkkejä. Viestintä menettää osan potentiaalistaan, jos se ei ehdi luomaan ilmiöitä, asemoimaan yritystä strategisesti oikein tai tuomaan esiin teemoja, jotka rakentavat kiinnostusta, luottamusta ja kasvua, jo ennen liiketoiminnallista konkretiaa.

Vahva viestintä on strategian kiihdyttäjä. Se avaa keskusteluja, nostaa esiin merkityksiä ja rakentaa mielikuvia. Viestintä luo tilaa uudelle, vauhdittaa kasvua ja vahvistaa yrityksen asemaa, jo ennen kuin tulokset näkyvät luvuissa.

Position kirkastaminen kasvun polttoaineena

Kun liiketoimintasuunnitelma ja viestinnän tiekartta kulkevat käsi kädessä, syntyy pohja yhdelle tärkeimmistä strategisista työkaluista: ainutlaatuiselle positiolle.

Ilman kirkasta positiointia viestit hajoavat, brändi jää hajanaiseksi ja asiakas ei tiedä, miksi valita juuri teidät. Position kirkastaminen vaatii:

  • Näkemystä siitä, mikä yrityksessä on aidosti erottuvaa
  • Ymmärrystä siitä, mitä asiakkaat ja markkina haluavat ja tarvitsevat
  • Kykyä sanoittaa tämä vakuuttavasti ja muistettavasti

Kun positio kirkastetaan liiketoiminnan ja viestinnän yhteiseksi näkemykseksi, se ei jää irralliseksi sanaksi presentaatioissa, vaan muuttuu arjen ohjaavaksi ja inspiroivaksi voimaksi.

Missä vaiheessa sinä olet?

  • Tuntuuko siltä, että viestinnän tekemisen painopisteet elävät ”vanhaa rytmiä”?
  • Kaipaisiko strategianne uutta sanoitusta, joka herättää imua ja luottamusta?
  • Kaipaatko sparrausta siihen, miten viestintä voi paremmin tukea kasvua, positioitumista tai uudistumista?

Jos jokin näistä resonoi, ota yhteyttä. Me IR Partnersilla autamme kirkastamaan position, varmistamme, että viestintä toimii liiketoimintastrategian vauhdittajana ja toimimme kumppaninasi viestinnän sparraajana ja toteuttajana.

Katja Espo

liiketoimintajohtaja, strateginen viestintä

+358 40 511 4800 katja.espo@irpartners.fi

Strategian sanoitus – miksi sanat ratkaisevat

Yrityksen uusi strategia on valmis. Tavoitteet on terävöitetty, suuntaviivat piirretty ja kaaviot viilattu. Nyt pitäisi vain kertoa siitä organisaatiolle – mutta miten? Jos strategia jää PowerPoint-sivulle tai yritysjohdon sisäpiirisanastoksi, sen vaikuttavuus on todistettavasti heikko. Juuri tässä kohtaa strategian sanoitus astuu kuvaan.

Strategian sanoittaminen ei ole vain viestinnällinen yksityiskohta, vaan kriittinen osa strategian toteuttamista. Hyvin sanoitettu strategia ei jää abstraktiksi, vaan muuttuu ymmärrettäväksi, innostavaksi ja omaksi koetuksi koko organisaatiolle. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?

1. Yhteinen kieli heti alusta lähtien

Strategian sanoittaminen ei ole yksittäisen viestintäammattilaisen tehtävä, vaan koko johtoryhmän yhteinen prosessi. Kun strategian ydin kiteytetään yhdessä johtotasolla, varmistetaan, että jokainen johtaja ymmärtää sen samalla tavalla ja osaa kertoa siitä eteenpäin yhtenäisellä äänellä. Jos johtoryhmä käyttää eri termejä ja painotuksia, strategia voi hämärtyä jo ennen kuin se ehtii henkilöstön tietoisuuteen.

💡 Oivallus: Työstäkää ja harjoitelkaa sanoitusta yhdessä. Kokeilkaa, miten kukin johtoryhmän jäsen kertoisi strategiasta lyhyesti – kuulostavatko kuvaukset samalta? Jos eivät, tarkentakaa viestiä.

2. Ei jargonia, vaan ymmärrettäviä sanoja

Strategia ei saa olla niin sanottua sisäpiirikoodia. Liian abstraktit termit tai ylisanoitetut iskulauseet eivät innosta ketään. Henkilöstön pitäisi ymmärtää, mitä strategia tarkoittaa heidän arjessaan: miten se vaikuttaa työhön, päätöksiin ja tekemiseen.

💡 Oivallus: Testatkaa strategian viestiä henkilöstöllä. Kysykää rohkeasti: ”Mitä tämä lause kertoo sinulle?” Jos vastaus ei vastaa tarkoitusta, sanoitusta pitää kirkastaa.

3. Innostus syntyy tarinasta, ei pelkästä faktasta

Pelkkä faktalista ei sytytä. Ihmiset ymmärtävät strategian parhaiten, kun se on tarina, joka herättää tunteita ja antaa merkityksen työlle. Miten strategia muuttaa yritystä ja maailmaa, miten se vaikuttaa asiakkaisiin? Millaisen roolin jokainen voi siinä ottaa?

💡 Oivallus: Käyttäkää konkreettisia esimerkkejä ja eläviä vertauksia strategian sanoittamisessa. Kertokaa tarinoita, joissa strategia näkyy, tuntuu ja tulee eläväksi.

4. Yhdenmukainen viesti kaikille sidosryhmille

Strategia ei ole pelkästään organisaation sisäinen asia – se koskettaa asiakkaita, kumppaneita ja muita sidosryhmiä. Kun strategian ydinviestit on mietitty huolella, samat viestit kantavat kaikille kohderyhmille ja rakentavat uskottavuutta, luottamusta ja strategian mukaista brändiä ja mainetta.

💡 Oivallus: Pidä strategian pääviestit yksinkertaisina ja toistettavina. Jos yrityksen työntekijä ei pysty kertomaan strategiasta muutamalla lauseella, viesti kaipaa vielä kirkastamista.

Sanoitus on strategian toteuttamisen ensiaskel

Hyvin sanoitettu strategia ei ole vain lanseeraushetken iskulause, vaan elävä ja kestävä ohjenuora, joka auttaa koko organisaatiota kulkemaan samaan suuntaan. Kun sanoitus on ymmärrettävä, innostava ja yhtenäinen, strategia ei jää ilmaan, vaan muuttuu teoiksi.

Miten teidän yrityksenne strategian sanoitus on tehty? Onko sisältö ymmärrettävää, innostavaa ja yhdenmukaista? Nyt on hyvä hetki tarkistaa, ovatko asiat ja sanat kohdallaan – sillä ne voivat myös ratkaista strategian onnistumisen.

Katja Espo

liiketoimintajohtaja, strateginen viestintä

Tutustu Katjaan

IR Partners toimii S-Pankin strategisena viestinnän kumppanina

IR Partners toimii S-Pankin strategisena kumppanina monipuolisesti viestinnän, talousviestinnän ja vastuullisuusraportoinnin alueilla. IR Partnersin kokenut strategiakonsultti toimi kevään ja alkusyksyn 2024 aikana S-Pankin interim-viestintäjohtajana, johtaen viestintätiimiä muutoksen keskellä. Parhaimmillaan interim-johtajuus ei ole vain operatiivista johtamista ja esihenkilötyötä. Kun rooliin valitaan kokenut viestinnän asiantuntija, yritys saa käyttöönsä laajempaa näkemystä ja strategista osaamista. 

”IR Partnersin kokenut strategisen viestinnän ammattilainen mahdollisti monen suuremman hankkeen kehittämisen ja toteuttamisen. S-Pankissa me hyödynsimme interim-johtajan tarjoamaa näkemyksellisyyttä muun muassa strategisen tahtotilan kirkastamisessa, merkittävän liiketoimintakauppamme viestinnän suunnittelussa sekä varautumis- ja kriisiviestintäsuunnitelmien toteuttamisessa, kertoo S-Pankin viestintäjohtaja Tiina Nurmi.

Vuosi 2024 oli monella tapaa historiallinen S-Pankille. Joulukuussa S-Pankissa saatiin päätökseen pankin aikojen suurin yrityskauppa eli Handelsbankenin Suomen henkilöasiakas- sekä varainhoito- ja sijoituspalveluliiketoimintojen osto. Kauppa oli merkittävä askel S-Pankin strategian toteuttamisessa. Kaupan seurauksena S-Pankki kasvoi uuteen kokoluokkaan ja on nyt Suomen neljänneksi suurin henkilöasiakaspankki. Vuonna 2025 S-Pankki etenee strategiansa toteuttamisessa kehittämällä tapaa palvella asiakkaita ja investoimalla merkittävästi digitaalisten ja mobiilipalvelujemme kehittämiseen.

IR Partnersin yhteistyö S-Pankin kanssa jatkuu tiiviinä kumppanuutena, joka kattaa viestinnän strategisen ja operatiivisen suunnittelun sekä toteutuksen, mukaan lukien mediaviestintä. Lisäksi IR Partners toimii kumppanina IR-viestinnän suunnittelussa ja toteutuksessa, kuten pörssitiedotteiden ja taloudellisten raporttien laatimisesta, sekä vastuullisuusraportoinnin kehittämisessä ja toteuttamisessa.

”IR Partnersin asiantuntemus ja tuki ovat auttaneet meitä navigoimaan muutosten keskellä. IR Partners on tiivis osa tiimiämme ja luotettava, aitoa lisäarvoa tuova kumppani kaikilla yhteistyömme osa-alueilla”, Nurmi jatkaa.

Kiinnostuitko strategisen viestinnän palveluistamme? Ota yhteyttä:

Katja Espo

liiketoimintajohtaja, strateginen viestintä

+358 40 511 4800 katja.espo@irpartners.fi

Miten onnistua mediasuhteissa? Viisi vinkkiä

Ansaittu medianäkyvyys vakuuttaa aina paremmin kuin maksettu mainos. Kun mediatyötä tehdään oikein, se hyödyttää sekä profiiliaan nostavaa yritystä että uutisnälkäistä mediaa – ja sen kohdeyleisöä. Mutta miten sitä sitten tehdään oikein? Kokosimme viisi vinkkiä onnistuneeseen PR-työhön.

Määrittele tavoite

Näkyvyys näkyvyyden vuoksi on heikko lähtökohta. Kun yritys lähtee rakentamaan mediasuhteita, ensimmäinen askel on konkretisoida, mihin niillä pyritään. PR-työn tavoite tukee liiketoiminnan tavoitteita ja voi olla esimerkiksi tunnettuuden kasvattaminen uudella markkinalla, brändimielikuvan parantaminen, ajatusjohtajuuden rakentaminen tai vaikkapa pääomasijoittajien kiinnostuksen herättäminen. Tavoite ohjaa käytännön tekemistä, kuten näkökulmien kehittelyä ja viestien kohdentamista.

Suunnittele

Moni yritys yrittää kyllä rakentaa profiilia ansaitussa mediassa, mutta antaa kuulua itsestään harvakseltaan ja epäjohdonmukaisesti. Mediasuhteiden rakentaminen on pitkäjänteistä työtä, joka vaatii suunnitelmallisuutta ja sitoutumista. Tämä tarkoittaa muun muassa puhehenkilöiden määrittelyä ja tarvittaessa valmennusta, relevantin mediakentän kartoittamista, alan puheenaiheisiin perehtymistä, nykytila-analyysia ja benchmarkkausta.

Aikatauluta

Hyväkään suunnitelma ei vie pitkälle, jos sen rakennettuaan jää odottelemaan, että jotain jännittävää tapahtuu. Välillä yrityksillä on paljonkin uutisoitavaa, mutta välissä on myös hiljaisempia aikoja. Tällaisina aikoina ei kannata antaa itsensä painua unohduksiin. Mielipidekirjoitusten avulla voi tuoda esiin näkökantojaan toimialaa koskettavissa aiheissa, toimittajien kanssa voi järjestää taustoittavia tapaamisia ja sosiaalisessa mediassa käydä aktiivista keskustelua.

Muista median tarpeet

PR-työtä tekevällä yrityksellä on omat tavoitteensa, mutta mediankin tarpeet on syytä pitää mielessä. Toimittajaa on turha vaivata aiheella, jolla ei ole uutisarvoa. Vielä huonompi ajatus on tyrkyttää toimitukselle puhdasta markkinointisisältöä. Proaktiivisessa mediatyössä on tärkeää tietää, mitä tarjoaa ja kenelle. Hyvin valmisteltu kulma ja yhteydenoton kohdentaminen toimittajalle, jonka tietää seuraavan aihepiiriä tai toimialaa, ovat hyvä alku. Laadukkaita kuvia kannattaa tarjota jo ennen, kuin toimittaja niitä pyytää.

Jousta

Vahva suunnitelma vie pitkälle, mutta maailmassa sattuu ja tapahtuu. Merkittävät tapahtumat voivat vallata mediatilan, jolloin ajoitusta on viisainta miettiä uudelleen. Yrityskauppa voi kaatua tai tuotelanseeraus viivästyä. Yllätyskäänne voi toki olla positiivinenkin – vaikkapa merkittävä tunnustuspalkinto, josta halutaan kertoa nopealla aikataululla. Suunnitelma on hyvä pitää ajassa kiinni ja päivittää, jos muutokset yrityksen toimintaympäristössä sitä edellyttävät.


Haluatko tietää lisää aiheesta? Ota yhteyttä!


Blogin on kirjoittanut Riina Tuominen, IR Partnersin viestintäkonsultti, riina.tuominen@irpartners.fi.


Muutoksen voima: Kuinka rakentaa menestystä epävakaina aikoina

Elämme jatkuvan muutoksen ja aina kiihtyvän kilpailun aikaa, mikä asettaa vaatimuksia niin sijoittajille, yrityksille kuin yksilöillekin. Samaan aikaan puhutaan taantumasta, liiketoimintaa eteenpäin vievän voiman hidastumisesta ja jopa pysähtymisestä. Tällaisen toimintaympäristön vaikutuksesta on tullut hiljattain juteltua useammassakin eri pöydässä niin oman tiimin kuin asiakkaidenkin kanssa. Olemme pohtineet, ovatko haastavat olosuhteet aina este menestykselle vai voivatko ne aidosti tarjota mahdollisuuksia luoda jotain uutta.

Tämä pohdinta on olennainen osa IR Partnersin toimintafilosofiaa. Haluamme olla aktiivisesti mukana tukemassa asiakkaitamme muutosten keskellä. Tiimimme sparrailee mielellään löytääkseen uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia, oli kyse sitten strategian uudistamisesta, markkinoiden analysoinnista, omistaja-arvon rakentamisesta tai organisaatiokulttuurin vahvistamisesta. Me uskomme vahvasti siihen, että haasteet voivat avata oven uusiin mahdollisuuksiin, ja meidän tehtävämme on auttaa löytämään nämä mahdollisuudet.

Hiljattain kuuntelemassani paneelikeskustelussa eräs panelisteista vertasi tuulivoiman investointien hidastumista kiertotieliittymään. Ja näinhän se on: liiketoimintaympäristössä vauhtia hidastavia kiertotieliittymätilanteita tulee, mutta sen jälkeen koittaa aika, jolloin tie aukeaa ja vauhti kiihtyy. 

Tämä vertaus valottaa hyvin ylipäätään tilanteita, jotka hidastavat etenemistä kohti asetettuja tavoitteita. Tärkeää on tiedostaa, että kiertotieliittymätilanteessakin me voimme tehdä tulevaisuutta koskeva valintoja: pysymmekö paikoillamme vai käyttäisimmekö tilanteen mahdollisuutena kehittyä. 

Edelläkävijät valitsevat jälkimmäisen vaihtoehdon. He eivät anna periksi vaikeuksien edessä, vaan käyttävät niitä polttoaineena inspiraation, energian ja tulevaisuuden menestyksen luomiseksi. 

Usein kuitenkin, kun maailma ympärillä tuntuu hidastuvan, ensimmäinen reaktio voi olla turhautuminen. Miten kääntää tällainen tilanne ja sen synnyttämä reaktio voimavaraksi? 

Tässä omat kolme – ei niin lyhyttä – pointtiani miten lähteä liikkeelle:

1. Arvioi tilannetta: Varsinkin haastavissa tilanteissa arviointiin ja analysointiin on hyvä käyttää aikaa. Tässä vaiheessa voi harkita myös ulkopuolisten asiantuntijoiden tai kokeneiden kumppaneiden konsultaatiota, mikä voi tarjota uusia näkökulmia ja syventää ymmärrystä tilanteesta. Kun tilanteen ymmärtää kokonaisvaltaisemmin, on helpompi tehdä suunnitelmia ja lähteä liikkeelle.

2. Hyödynnä intohimoasi: Menestys ja merkityksellisyys löytyvät usein siitä, miten intohimosi, tekemisesi ja tavoitteesi ovat linjassa. Keskittymällä intohimoa herättäviin ja merkityksellisyyttä tuoviin näkökulmiin, saat lisää energiaa ja inspiraatiota ratkaista haasteita.

3. Rakenna ja hyödynnä kumppaneita ja verkostoja: Hyvät kumppanit ja verkostot ovat tärkeitä resursseja haastavissa tilanteissa. Ne tarjoavat tukea, nopeuttavat tavoitteiden saavuttamista ja avaavat uusia mahdollisuuksia ongelmien ratkaisemiseksi.

Jos haluat jatkaa keskustelua näistä aiheista tai tarvitset tukea oman organisaatiosi haasteisiin, olisi ilo kuulla sinusta. Yhteistyöllä voimme luoda ratkaisuja, jotka vievät kohti menestystä ja kasvua.

Ota yhteyttä:

Katja Espo
040 5114 800
katja.espo@irpartners.fi


Kirjoittaja
Katja Espo

Katja Espo toimii IR Partnersin liiketoimintajohtajana vahvistaen strategisen viestinnän ja maineenhallinnan osaamista. Katja on strateginen konsultti ja liiketoiminnan valmentaja, jolla on yli 20 vuoden kokemus viestinnän strategisesta suunnittelusta ja konsultoinnista sekä asiakkuuksien menestyksekkäästä johtamisesta.
Siirry takaisin sivun alkuun